4 minuten leestijd

26 februari 2019

Dit is waarom je vandaag nog jouw website snelheid wilt verbeteren

Je bent er na lang zoeken éindelijk over uit: je gaat voor die gave zwarte sneakers. Die óók nog eens in de korting zijn. Een koopje dat je niét kunt laten liggen. Je klikt vol vreugde op het winkelmandje en dan… Precies niets! De pagina blijft hangen en het laden van vervolgstappen lijkt oneindig te duren. Je gooit de handdoek in de ring en besluit maar gewoon naar de winkel te gaan. Herkenbaar? Laten we het dan eens hebben over website snelheid.

In de afgelopen jaren is de technologie zo ontzettend snel veranderend dat het consumeren van media ons gelijk moet bevredigingen, anders klikken we gewoon weg. Waar vroeger geduld nog een schone zaak was, is onze spanningsboog zó verslapt dat wachten niet meer in ons woordenboekje voorkomt. Alles moet nu. Niet morgen. Niet volgende week. Niet over 5 seconden. Maar nu.

trage website snelheid

Handel sneller dan het licht

Jouw online bedrijf moet dus nog sneller dat het licht handelen. Doe je dit niet, dan verdwijn je tussen de massa. Dit geldt niet alleen voor webshops, maar óók voor informatieve websites, one-pagers of reviewpagina’s. Anno 2019 maakt of breekt de websitesnelheid jouw online bedrijf. Nog niet overtuigd? Hier zijn wat feitjes:

  • 47% van alle consumenten verwacht een laadtijd van twee seconden of minder.
  • 40% van alle internetgebruikers verlaten een website dat langer dan drie seconden nodig heeft om te laden.
  • 73% van de mobiele gebruiker geef aan met regelmaat websites te bezoeken die té langzaam laden en deze daarom onmiddellijk verlaten.

Om het iets tastbaarder te maken: er bezoeken 100 mensen jouw pagina, maar na het aanklikken van jouw website blijkt dat de pagina niet snel genoeg laadt verlies je dus 40 potentiele klanten, lezers of geïnteresseerde.


Wat is laadtijd?

Dat snelheid cruciaal is voor jouw paginaprestaties mag inmiddels wel duidelijk zijn. Maar wat is laadtijd precies? Heel simpel betekent laadtijd de tijd die jouw website nodig heeft om alle plaatjes, teksten, code en nog vele andere factoren te laden.

De laadtijd van website is min of meer de gemiddelde tijd van alle pagina’s gecombineerd. Deze tijd kan sterk afwijken van sommige individuele pagina’s. Ons advies is om een laadtijd van 0,5 tot 1,5 seconden per pagina te hanteren. Een langere laadtijd zal negatief uitpakken terwijl een kortere laadtijd vrijwel onmogelijk is om door te voeren.


Hoe kan ik mijn website snelheid testen?

Wanneer je de snelheid van jouw website wilt verbeteren moet je beginnen met de losse pagina’s van jouw website. Op deze manier kom je erachter welke pagina zorgt voor een trage websitelaadtijd.

Test individuele pagina’s

Het is verleidelijk om alléén je homepagina te testen. Dit is immers je belangrijkste pagina, toch? Fout! Elke pagina wordt namelijk individueel door Google gerankt. Er zijn dus genoeg instapmogelijkheden om jouw website te betreden. Dus ga je jouw website snelheid testen? Neem dan in ieder geval de pagina’s uit je navigatie mee in deze test.

Hou het niet bij maar één test

Je hebt inmiddels al je pagina’s gecheckt. Maar je bent nog niet klaar. Het uitvoeren van maar één check zegt namelijk niet veel. Probeer daarom altijd de website snelheid op meerdere momenten, verspreid over bijvoorbeeld één of twee weken, uit te voeren. Misschien niet het leukste werk. Wél garantie voor het beste resultaat.

Welke tools kan ik gebruiken om mijn website snelheid te testen?

Nee, je hoeft niet met een eierkoker, stopwatch of zandloper aan de haal. Je kunt je website namelijk prima timen met verschillende tools op het internet. Dit zijn onze favorieten.

1.    PageSpeed Insights

Dit is een Insights tool gemaakt door Google. Hij is vrij uitgebreid en geheel gratis waar je prima mee kunt beginnen. Pluspunt: het is vrij simpel. Om jouw website snelheid te testen hoef je alleen maar de pagina-URL te kopiëren, URL te plakken en op analyseren te drukken. Helaas voorziet deze tool je niet van exacte getallen, máár geeft wel de oorzaken van een mogelijk trage laadtijd weer. Je kunt deze tool gebruiken voor desktop én mobiel.

2.    Pingdom Speed Test

Deze tool is gemaakt om de snelheid van jouw website te bepalen. Hij geeft netjes aan welk deel van je website snel, traag of juist te groot is. Het fijne aan Pingdom is het ontzettend gebruiksvriendelijk én overzichtelijk is. Zelfs als je geen kaas hebt gegeten van techniek.

3.    GT Metric

De favoriet van velen is de tool GT Metrix. Hij werkt ontzettend snel (logisch) én combineert de verbetertips van zowel Google als Yahoo. Het enige dat jij hoeft te doen is de juiste URL in te voeren en te wachten op concrete verbetertips.

test de laadtijd van je website

Het belang van website snelheid

In een wereld waarin alles sneller moet is het hebben een sterke én snelle website ontzettend belangrijk. Misschien ligt het aan je website. Misschien ligt het aan de internetsnelheid van de bezoeker. En natuurlijk kun je nooit 100% accuraat meten hoe snel jouw pagina nu eigenlijk laadt. Máár laat dat geen reden zijn om dit niet continu te optimaliseren.

Want onthoud: als je website niet sneller dan het licht is ga je bezoekers verliezen. Dus laat die snelheid snel omhoogschieten!

Heb jij geen kaas gegeten van website snelheid of wil je dat wij jouw website eens onder de loep nemen? Neem dan snel contact met ons op!

Ook leuk om te lezen

Waar moet je op letten bij een meertalige WordPress website? | DLogic
Waarom een nieuwe website? De voor- en nadelen | DLogic
Wat voor foto’s kies jij voor jouw website? | Dlogic
Stop met wat je aan het doen bent! Wij hebben namelijk een mega tip met betrekking tot de e-mails die je verzendt:
Dit zijn de redenen waarom jij een website nodig hebt!

Gerelateerde blogs

Waar moet je op letten bij een meertalige WordPress website? | DLogic

Waarom een nieuwe website? De voor- en nadelen | DLogic

Wat voor foto’s kies jij voor jouw website? | Dlogic

Biertje?

Neem contact op via onderstaand formulier