Een van de grootste ergernissen voor bezoekers is een trage website. Als een bezoeker te lang moet wachten voordat de website geladen, kan de bezoeker afhaken en naar een andere website gaan. Daarbij is de laadsnelheid één van de factoren waar Google naar kijkt bij het bepalen van je ranking in de zoekresultaten. Reden genoeg om hier aandacht aan te besteden. Ik begin graag met de effecten en belangen van de laadtijd van je website.
Als elke seconde telt
Laadtijd van je website is een van de 200 rankingfacoren van Google. Niet voor niets, want het heeft een grote invloed het percentage websiteverlaters. In de afbeelding hieronder zie je wat het qua percentage website verlaters doet. Na een laadtijd van 2 seconden is er al meer dan 10% afgehaakt. Wanneer je website 4 seconden laad kost dit ongeveer 25% van je bezoekers en bij 10 seconden al bijna 40%. Een belangrijke peiler om eens te bekijken!
Lees hieronder 5 onderdelen van je website die van groot belang zijn als het op website snelheid aankomt.
- Optimaliseer je afbeeldingen
Slecht geoptimaliseerde afbeeldingen kunnen van grote invloed zijn op de laadsnelheid van je website. Hierbij is het dan ook van belang om altijd tekst te gebruiken waar mogelijk, zeker bij links richting een andere pagina. Het gebruik van afbeeldingen maakt je pagina zwaarder, waardoor je laadtijd omhoog schiet. Dit heeft dan weer nadelige effecten voor je SEO.
- Goede hosting is key
Het belang van een goede hosting laat ik niet ondergesneeuwd. In feite, hosting is misschien wel het belangrijkste onderdeel in dit artikel. Een goedkoop hostingpakket betekent vaak dat er te veel websites op de server draaien waardoor de website traag wordt en tevens regelmatig offline zal zijn. Met een goede hosting heb je in ieder geval de basis als goed neergeled.
- Optimaliseer alle video’s
Video aan je website toevoegen kan je website snelheid aardig verlagen. Als je de video’s echt op je website moet streamen, optimaliseer deze dan. Zorg voor kleine video-bestanden. Het is een stuk beter om de video’s op YouTube te plaaten en deze op jouw website te embedden. Met embedden plaats je een verwijzing naar de video op YouTube, waardoor het jouw website geen laadtijd kost. Tevens is het natuurlijk erg waardevol om een YouTube-kanaal te starten.
- Geen witregels in de code
Witregels in je code kunnen je website wellicht wat leesbaarder maken, maar zorgen er ook voor dat je website minder snel geladen wordt. Verwijder dus de lege regels uit je HTML, CSS en JavaScript code om je website snelheid te verhogen. Handig!
- Gebruik cache geheugen
Je website kan worden opgeslagen zodat er de volgende keer minder geladen hoeft te worden, dit wordt cachen genoemd. Zo kan de website op de computer van de bezoeker worden opgeslagen zodat de website sneller laadt, maar de website kan ook worden gecachet op de webserver zodat de website ook sneller wordt geladen op computers van mensen die de website nog nooit eerder hebben geladen.
Conclusie
Zoals hierboven gesteld is website snelheid een van de belangrijkste onderdelen van SEO. Tevens is het van groot belang voor je bezoekers. Door je website snelheid te verbeteren verhoog je tevens de conversie. Mocht je hulp nodig hebben op het gebied van website snelheid dan helpen wij je graag.