3 minuten leestijd

22 juni 2022

Wat is UX design? | DLogic Webdesign bureau

Vaak onderschatten mensen het belang van UX design. Bij DLogic zijn we van mening dat het UX design juist zeer belangrijk kan zijn. Ook zien we dat veel mensen niet goed weten wat UX design precies is. Op het moment dat je goed begrijpt wat UX design is, dan begrijp je ook de toegevoegde waarde en het belang van een goed UX design. Daarom leggen we je in dit blogartikel precies uit wat UX design is en hoe we ook jouw website kunnen verbeteren.

Wat is UX design?

Voordat we het belang van UX design kunnen uitleggen moet je eerst antwoord hebben op de vraag: wat is UX design? UX design staat voor User Experience design. Het draait hierbij om het gebruiksvriendelijk maken van een website. Dit doe je door de structuur en indeling van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk in te richten. Om deze gebruiksvriendelijke structuur te creëren is het belangrijk om te kijken naar de voorkeuren en de behoeftes van de websitebezoekers die jouw website gaan bezoeken.

Het verschil tussen UX en UI

Nu je weet wat UX design is, is het ook belangrijk om te weten wat UI design is. UI design staat voor User Interface design. Dit klinkt misschien hetzelfde als de beschrijving van UX design, maar er zijn een aantal belangrijke verschillen.

Bij een UI design gaat het om de user interface, ofwel datgene wat websitebezoekers te zien krijgen. Terwijl bij een UX design de structuur en het gebruiksgemak centraal staat. Zo zal een UI designer allereerst aan de slag gaan met de eerste visuele indruk van de website. Een UX designer daarentegen zal zich meer focussen op de bruikbaarheid en het navigatiegemak op een website. Al met al is de UI designer primair verantwoordelijk voor het visuele aspect en de UX designer voor de structuur van de website.

Zowel het UX als het UI design zijn beide belangrijk voor een website. Toch is het belangrijk dat er eerst een goed UX design gecreëerd wordt. Het is uiteraard ontzettend belangrijk dat de websitegebruiker goed over de website kan navigeren.

Het belang van een goed UX design

Inmiddels krijg je vast al een idee waarom een goed UX design zo belangrijk is. Voor websitebezoekers is er namelijk niets zo frustrerends als de weg kwijtraken op een website. Met een goede doordachte structuur kunnen jouw websitebezoekers makkelijker over de website navigeren en dus ook nog eenvoudiger doelen behalen. Onderschat daarnaast ook niet het belang van een goed UX design voor SEO. Een goed UX design is onmisbaar om goed te kunnen scoren in Google. Ook Google hecht meer waarde aan een pagina met een duidelijke structuur. Lees in dit artikel alle redenen waarom UX design zo belangrijk is voor SEO.

Wat doet een UX designer?

Je vraagt je misschien af: wat doet een UX designer dan precies? Het is vooral belangrijk dat een UX designer goed onderzoek doet. De designer moet zien te achterhalen waarom mensen de desbetreffende website bezoeken en hoe de customer journey eruit ziet. Als dit niet goed is afgestemd op de website, dan is er een grote kans dat de website niet succesvol zal worden. Heb je een goed beeld van de mensen die de website gaan bezoeken? Dan kan je beginnen met een schets maken van de websitestructuur. Zo’n schets noemen we ook wel een wireframe. Dit geeft een beeld van de indeling van de website en de customer journey die je websitebezoekers waarschijnlijk zal doorlopen.

UX design bij DLogic

Bij DLogic denken we bij iedere website mee over het UX design. We gaan met je in gesprek over je doelgroep en de mogelijkheden. Vervolgens laten we je verschillende voorbeelden zien van websites met een vergelijkbaar design. Zodra we het design hebben gevonden wat bij jouw doelgroep past, gaan we aan de slag met opzetten van de website die goed aansluit bij jouw doelgroep. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw website? Onze experts helpen je graag verder. Neem contact met ons op of vraag een vrijblijvende offerte.

Ook leuk om te lezen

Boost het conversiepercentage van jouw website! | DLogic
eRocket & DLogic, samen sterk in het online universum.
Rankmath versus Yoast? Wij zochten het uit! | DLogic
Waar moet je op letten bij een meertalige WordPress website? | DLogic
Waarom een nieuwe website? De voor- en nadelen | DLogic

Gerelateerde blogs

Boost het conversiepercentage van jouw website! | DLogic

eRocket & DLogic, samen sterk in het online universum.

Rankmath versus Yoast? Wij zochten het uit! | DLogic

Biertje?

Neem contact op via onderstaand formulier