5 minuten leestijd

25 maart 2021

Wat is Google Page Speed?

gsafsfasfsdfdsfaafsdfsdafsdfdsfasdfs

Wat is Google Page Speed?

Google Page Speed, misschien heb je er weleens over gehoord of zegt het je niks. Toch is Page Speed één van de 200 belangrijkste factoren waarop Google jouw pagina rankt.  Niet geheel onbelangrijk dus en wellicht even handig om je hierover in te lezen. DLogic helpt je hier natuurlijk maar al te graag bij en vertelt je alles over Google Page Speed. Meer weten over wat Google Page Speed nou precies is en waarom het zo belangrijk is? Lees vooral verder. We gaan het je vertellen!

Een kleine inleiding

Het doel van Google is om haar gebruikers te voorzien in hun informatiebehoefte. Als iemand op Google dus op zoek is naar iets, wil Google hiervoor natuurlijk de meest relevante content voor aanbieden. Tegenwoordig kijkt Google verder dan alleen content en zijn er onwijs veel andere factoren die belangrijk zijn voor Google. Waaronder dus de snelheid of laadtijd van jouw website. Niemand zit te wachten op een langzame of slome website. Misschien overkomt het jou ook weleens. Je zit te Googelen en belandt op website A, maar het laden van de website duurt je net iets te lang. Je klikt terug en neemt een kijkje op website B. Heel jammer voor website A, maar ‘Ain’t Nobody Got Time for That’. Dit vindt Google ook en juist daarom is Page Speed zo belangrijk. We geven je alvast een spoiler: het wordt alsmaar belangrijker!

Google Page Speed

Weer terug naar Google Page Speed, wat is het nou precies? Google Page Speed is een tool van Google die gebruikt kan worden om de prestaties van een website te testen, voornamelijk gefocust op de snelheid van jouw website. We leggen hier de nadruk op ‘voornamelijk’, maar hier vertellen we je later meer over. In deze tool kun je jouw, of welke website je dan ook wilt, invoeren om deze te laten analyseren. Wanneer je dit doet zul je eerst even een paar seconden geduld moeten hebben om vervolgens een score van 0-100 in beeld te krijgen, voor zowel de mobiele versie als de desktopversie. Daaronder zul je verschillende aanbevelingen zien van Google die je kunt uitvoeren om de score van je Google Page Speed te verbeteren.

Google Page Speed

Waarom rekening houden met Google Page Speed?

Heel leuk zo’n score, maar wat moet je er mee? En waarom is het zo belangrijk om rekening te houden met de Google Page Speed? Wanneer jij en ik informatie willen opzoeken op het internet dan maken wij al gauw gebruik van Google. Google is namelijk de meest gebruikte zoekmachine ter wereld. In ons eigen kikkerlandje heeft Google zelfs een aandeel van 95%! Andere zoekmachines zijn bijvoorbeeld Bing en Yahoo, echter gebruiken maar heel weinig mensen deze zoekmachines. Juist omdat Google zo’n groot marktaandeel heeft, is Google zo belangrijk. En juist omdat zoveel mensen Google gebruiken, is het focussen op Google zo belangrijk. Wil je hoog scoren in Google? Dan moet je rekening houden met de ranking factoren van Google. Zo simpel is het eigenlijk. De Google Page Speed score is nou eenmaal één van de 200 ranking factoren die bepalen hoe hoog jouw website in Google scoort. Als het aan ons ligt dus reden genoeg om rekening te houden met de Google Page Speed!

Google Page Speed belangrijker dan ooit?

Het team achter Google zit nooit stil en blijft bezig met het zo goed mogelijk voorzien van de bezoekers van Google. Het hele jaar door is Google dan ook bezig met het testen, updaten en aanpassen van de zoekmachine. Google past het algoritme voortdurend aan om ervoor te zorgen dat de zoekresultaten op een goede manier worden aangesloten op de zoekintentie van de bezoekers. Een paar keer per jaar kondigt Google grote updates aan, waaronder de Mobile-First Index Update in juli 2019. Hierin werd duidelijk dat Google eerst de mobiele versie van jouw website gebruikt voor indexering en ranking. Van oorsprong werden websites ontwikkeld met de desktopversie als startpunt, echter is de mobiele versie belangrijker geworden met de opkomst van de mobiele telefoon.

We dwalen af, terug naar Google Page Speed. In 2020 kondigde Google een nieuwe grote update aan: de Core Web Vitals Update. Deze update is in mei 2021 uitgerold en heeft betrekking op de laadsnelheid, het reactievermogen en de visuele stabiliteit van een pagina. Google noemt het zelf de ‘Page Experience’, oftewel de pagina ervaring. De Page Speed van je website is dus belangrijker dan ooit.

Google Core Web Vitals Update

De gebruikerservaring wordt steeds belangrijker voor Google. Ze hebben dan ook bevestigd dat de gebruikerservaring mee wordt genomen als ranking factor. In de toekomst zullen websites van goede kwaliteit misschien zelfs gemarkeerd gaan worden in de zoekresultaten. Op deze manier wilt Google de gebruikers laten zien welke websites snel en goed zijn. Je zou jezelf dus goed in de vingers snijden als je geen rekening houdt met de Core Web Vitals Update!

Staar je niet blind op Google Page Speed

Natuurlijk is Page Speed onwijs belangrijk en is het een goede ambitie om jouw Google Page Speed zo hoog mogelijk te krijgen. Staar je hier echter niet blind op. Een 100% score staat niet gelijk aan een snelle website. Google zet je stiekem namelijk ook een beetje op het verkeerde been met de naam ‘Page Speed’.

Niet alle factoren en aanbevelingen die Google Page Speed aangeeft hebben betrekking op Page Speed. Zo test Google Page Speed bijvoorbeeld ook op gebruiksvriendelijkheid. Een ander belangrijk punt om te vermelden is dat Google Page Speed niet daadwerkelijk volledig de laadsnelheid van jouw website meet, maar een standaard checklist bij langs gaat om tot mogelijke prestatie-verbeteringen te komen. Daarbij blijft Google natuurlijk een machine en is het geen alwetende mogendheid. We zeggen niet dat je niet moet luisteren naar Google Page Speed, verre van zelfs! We raden wel aan om ook andere tools te gebruiken om de snelheid van jouw website te bepalen. Voorbeelden hiervan zijn: Pingdom en GTmetrix.

Jouw Page Speed score verbeteren?

Natuurlijk is het verbeteren van de Page Speed van een website niet voor iedereen makkelijk zelf te doen. Gelukkig hebben wij bij DLogic echte specialisten in huis die jou maar al te graag helpen bij het verbeteren van jouw Page Speed score. Heb jij hulp nodig bij het verbeteren van jouw (Google) Page Speed? Neem gerust contact op en we helpen je graag verder met hoger komen in Google!


Contact opnemen

Ook leuk om te lezen

De noodzaak van server side tagging voor jouw website | DLogic
Boost het conversiepercentage van jouw website! | DLogic
Rankmath versus Yoast? Wij zochten het uit! | DLogic
Waar moet je op letten bij een meertalige WordPress website? | DLogic
Waarom een nieuwe website? De voor- en nadelen | DLogic

Gerelateerde blogs

De noodzaak van server side tagging voor jouw website | DLogic

Boost het conversiepercentage van jouw website! | DLogic

Rankmath versus Yoast? Wij zochten het uit! | DLogic

Biertje?

Neem contact op via onderstaand formulier