3 minuten leestijd

9 december 2021

Wat is een API?

Vandaag de dag zijn wij mensen meer ‘connected’ met elkaar dan ooit. Niet alleen wij als mensen zelf, maar ook alles om ons heen. En misschien wel juist door alles om ons heen zijn we zo connected geworden. Data wordt automatisch van de ene plek naar de andere verstuurd, maar hoe kan dit? Hoe kunnen verschillende applicaties nu eigenlijk met elkaar communiceren? Dat doen we met behulp van API’s. ‘’Een API?’’ hoor ik je nu denken. Jazeker, het is echt een woord. Ondanks dat je er misschien nog nooit van hebt gehoord, heb je er toch dagelijks mee te maken. Ben je nu benieuwd wat een API is en wat je ermee kunt? In deze blog gaan we je alles uitleggen over API’s. Lees je mee? API voor dummies, here we go!

De betekenis van API

Maar eerst gaan we even het woord API ontleden, want waar staat het voor? Nou, API staat voor Application Programming Interface. Leuk zo’n Engelse term, maar veel wijzer ben je nu waarschijnlijk ook niet. Niet getreurd, we leggen het je uit. Een API maakt communicatie mogelijk tussen verschillende applicaties en softwaresystemen, zonder dat jij enige kennis nodig hebt over hoe zo’n applicatie nu precies werkt. Handig hé? API’s zijn overigens geen nieuw concept, ze bestonden al in het begin van de ontwikkeling van de computer.

Duidelijk voorbeeld van een API

Het beste kunnen we uitleggen wat een API is aan de hand van een concreet voorbeeld. Laten we zeggen dat wij in een restaurant zitten. Een Italiaans restaurant, want wie houdt er nu niet van de Italiaanse keuken? Je besluit te kiezen voor een Pizza Margherita. Vervolgens komt de ober (Lees: API) langs om je bestelling op te nemen en geeft deze door aan de keuken. Jij weet niet wat er in de keuken gebeurt, maar toch weet je dat je straks lekker kunt genieten van je verse pizza. Vervolgens wordt de ober geïnformeerd dat de pizza klaar is en voilà, de ober brengt jouw pizza naar je toe. De communicatie tussen verschillende applicaties d.m.v. een API komt op hetzelfde neer. Een API brengt je helaas niet zo snel een lekkere pizza, maar wie weet wat de toekomst brengt ?.

Wat is een API koppeling?

Top, het is nu duidelijk wat een API ongeveer is, maar wat is een API koppeling dan precies? Stel je voor dat je bedrijfssoftware hebt die de voorraad bijhoudt. Daarnaast wil je ook graag een webshop waar je je producten op kan verkopen. Het zou fijn zijn als je deze verschillende softwaresystemen met elkaar kunt verbinden en met elkaar kunnen communiceren. Als bezoekers op je website wat bestellen, wil je dat de voorraad uiteraard ook automatisch wordt aangepast. Dit scheelt jouw werk en tijd. Je hoeft het dan niet handmatig aan te passen. De communicatie tussen deze twee systemen gebeurt door middel van API’s. Aan je webshop en bedrijfssoftware zitten beide een API, tussen deze systemen maak je vervolgens een API koppeling.

Soorten API’s

Er bestaan verschillende soorten API’s, we hebben de meest bekende voor je op een rijtje gezet:

  1. Open API’s. Iedereen heeft toegang tot dit soort API’s.
  2. Partner API’s. Niet iedereen mag dit soort API’s gebruiken, er zitten bepaalde rechten op om toegang te krijgen.
  3. Internal API’s of Prive API’s. Alleen interne systemen hebben toegang tot dit soort API’s.

Waarom een API-koppeling?

Een API kent vele voordelen. Zo is het voor developers erg handig. Informatie van derden kan zo namelijk veel makkelijker worden geïntegreerd. Niet alleen zorgt dit voor meer mogelijkheden, ook gaat het programmeren sneller en efficiënter. Daarbij kun je het bedrijfsproces efficiënter maken door bijvoorbeeld koppelingen tussen webshop, CRM of administratieve software.

API-koppeling laten maken? Neem contact op!

Zit je te denken aan een API koppeling voor jouw bedrijf? Wij van DLogic kunnen je helpen bij het uitdenken én uitwerken van een API koppeling tussen systemen binnen jouw bedrijf. Neem contact op voor de mogelijkheden!


Contact opnemen

Ook leuk om te lezen

Boost het conversiepercentage van jouw website! | DLogic
eRocket & DLogic, samen sterk in het online universum.
Rankmath versus Yoast? Wij zochten het uit! | DLogic
Waar moet je op letten bij een meertalige WordPress website? | DLogic
Waarom een nieuwe website? De voor- en nadelen | DLogic

Gerelateerde blogs

Boost het conversiepercentage van jouw website! | DLogic

eRocket & DLogic, samen sterk in het online universum.

Rankmath versus Yoast? Wij zochten het uit! | DLogic

Biertje?

Neem contact op via onderstaand formulier