blog

Vernieuwde wet koop op afstand

kopen-via-internetOp 13 juni 2014 is de nieuwe Consumentenwet ingegaan. Al eerder berichtte DLogic over de nieuwe regels die met name voor webshops zijn gaan gelden. Maar vooral op het gebied van de aankoopovereenkomst blijken veel online verkopers hun voorwaarden nog niet te hebben aangepast aan de nieuwe wetgeving. Is dit niet orde dan kan de consument bijvoorbeeld de overeenkomst tot wel een jaar na aankoop nog ontbinden, met alle gevolgen van dien.

Het is daarom belangrijk voor goede algemene voorwaarden te zorgen waarin deze nieuwe regels correct zijn opgenomen. De belangrijkste punten zijn:

Bedenktijd
Voor online aankopen geldt voortaan een bedenktijd van 14 kalenderdagen (voorheen 7 werkdagen). Binnen deze termijn kan de consument nog van de aankoop van het reeds toegestuurde product afzien; dit is het herroepingsrecht van de klant.

Herroeping
De consument dient geïnformeerd te worden over de wijze waarop, de termijn waarbinnen en onder welke voorwaarden de overeenkomst ontbonden kan worden en het product terug kan sturen. Webwinkels zijn verplicht een modelformulier voor ontbinding te verstrekken. Wordt dit niet aangeboden dan kan de bedenktijd van de consument oplopen tot maar liefst 12 maanden.

Betalingsverplichting
De consument moet uitdrukkelijk toestemming geven voor betaling. Dit kan door bijvoorbeeld bij de bestelknop te vermelden dat het gaat om een bestelling met betalingsverplichting. Is dit niet uitdrukkelijk vermeld, dan is de aankoopovereenkomst vernietigbaar.

Risico-overgang
Het risico op verlies of beschadiging van een aankoop gaat pas over op de consument bij ontvangst van het product. Tot die tijd ligt het risico bij u als ondernemer. Houd hier dus rekening mee bij de verzending.

DLogic neemt de regels omtrent de nieuwe wetgeving uiteraard mee bij de ontwikkeling van nieuwe webshops. Heeft u al een webwinkel en wilt u er zeker van zijn dat uw shop voldoet aan alle regels zodat u niet voor nare verrassingen of onverwachte kosten komt te staan? DLogic helpt graag bij het nalopen en eventueel aanpassen van uw webshop.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Recente blogs

Waarom is branding zo belangrijk? | DLogic

Daar eten we een taartje op 🥳!

Snel en efficiënt verkopen via Woocommerce en Bol.com