4 minuten leestijd

10 januari 2020

Top 7 webdesign trends van dit moment

Webdesign trends zijn voortdurend aan het veranderen en dat is maar goed ook. Want waar 2019 het jaar was artistieke lay-outs, kleurrijke modules en brutale ontwerpen, zal 2020 er héél anders uitzien. Tijd om eens te kijken naar de trends voor het nieuwe jaar. Wij delen de top 7 webdesign trends voor 2020 met je, zodat je op tijd kunt experimenteren met het (re)design van jouw website!

7 webdesign trends voor 2020

2019 was het jaar van hightech grafisch ontwerp en eindeloos veel designmogelijkheden. Flitsende animaties, elementen die over de pagina schieten of asymmetrische indelingen – niets was te gek. Goed nieuws voor ontwerpers, bouwers en ondernemers die niet zo’n fan zijn van chaos en drukte. De toptrends voor webdesign in 2020 zijn:

  1. Veel witruimte
  2. Minimalisme
  3. Go big or go bold
  4. Design voor de duim
  5. Imperfecte illustraties
  6. Dark Mode
  7. Foto-visuals

1. Veel witruimte


Headers in de volle breedte of afbeeldingen die doorlopen tot aan de rand(en) van het scherm: websites met volledige afloop (full bleed) zijn al een lange tijd razend populair. Toch lijkt er eindelijk een einde te komen aan de bomvolle lay-outs. Ondernemers zullen in 2020 gaan experimenteren met veel witruimte, grotere marges en vaste structuren. Door elementen meer ruimte te geven ontstaan er duidelijke scheidingslijnen en wordt de nadruk op contrastkleuren en vormgeving gelegd.

2. Minimalisme


In het verlengde van meer witruimte zullen we in 2020 meer te maken krijgen met minimalistische designs. Waar vorig jaar veel gebruik gemaakt werd van brutalistische ontwerpen (schreeuwerig en opvallend), straalt minimalisme rust en overzicht uit. De sleutel tot minimalisme is het verwijderen van onnodige details en decoratie. Het grote voordeel van zo’n minimalistisch ontwerp is gebruiksvriendelijkheid. Een simpele site, zonder veel drukke elementen, maakt het voor gebruikers makkelijker om te navigeren en je kunt meer de nadruk leggen op de inhoud.

3. Go big or go bold


Goed, je bent verlost van onnodige details en poespas. Toch lijkt je site nu wel érg leeg. Maak optimaal gebruik van deze ruimte met grote elementen die prominent te zien zijn. Je kunt hiervoor allerlei elementen gebruiken, zoals gedurfde typografie, doordringende afbeeldingen of krachtige video’s. Vergrote elementen zijn niet alleen opvallend, ze helpen de bezoekers om jouw product of dienst te begrijpen. Bovendien zien de grote elementen er fantastisch uit op mobiele devices!

4. Design voor de duim


Hoewel je de kreet niet meer kunt aanhoren is mobile-first webdesign ook in 2020 ontzettend belangrijk. UX-experts hebben veel onderzoek gedaan naar het gebruik van mobiele websites en wat denk je? Het merendeel van de gebruikers bedient het scherm met één hand en één vinger. Concreet betekent dit dat er in 2020 meer websites zullen zijn waarbij het hamburger-menu onderin de pagina te vinden is, om zo de mobiele gebruiker te vriend te houden.

Mobielvriendelijke website

Voor een optimale weergave kun je het beste gebruik maken van een aangepast design. Veel plugins en thema’s die draaien op WordPress hebben allerlei technieken om het ontwerp op bepaalde devices aan te passen. Zo creëer je als het ware een nieuwe variant van je website die anders werkt dan de desktop-versie en tóch vertrouwd aanvoelt. Weten hoe jij jouw website nóg beter kunt maken op mobiele devices? Neem dan contact op met Dlogic.

5. Imperfecte illustraties


Zeg maar dag tegen je corporate website, want 2020 wordt het jaar van persoonlijkheid. En hoe kan dat beter dan met handgetekende illustraties. Onvolmaakte tekeningen geven emotie en menselijkheid aan je website – precies waar gebruikers vandaag de dag naar op zoek zijn. 2020 is dus hét jaar om een (nieuwe) vormgever in de arm te nemen en je site te voorzien van een stijl die jouw doelgroep aanspreekt.

6. Dark Mode


Apple, Windows, Google, Samsung – zo’n beetje alle grote spelers hebben sinds kort een ‘Dark Mode’. En ook de webdesign-wereld ontkomt niet aan een donkere modus. Donkere websites zien er niet alleen ultramodern uit, maar zijn ook erg prettig om naar te kijken en contrastkleuren vallen nóg meer op. Bovendien zijn donkere websites bijzonder goed leesbaar op OLED-schermen (die steeds populairder worden). Het is geen toeval dat de donkere designmodus perfect past bij andere trends voor 2020, zoals minimalistisch ontwerp, opvallende titels en veel witruimte (zwartruimte dus).

7. Foto-visuals


Tot slot een trend met eindeloos veel mogelijkheden: realistische foto’s met overlappende vormgeving. 2020 is hét moment om je creativiteit los te laten en je website te voorzien van unieke foto-visuals. In tegenstelling tot het bekende metselwerk, dat je op veel websites tegenkomt, kun je deze trend gebruiken om ‘saaie’ productfoto’s op te leuken of om afbeeldingen om te vormen naar jouw huisstijl. Het is een manier om meer persoonlijkheid en stijl te geven aan je site, precies waar het in 2020 om gaat!

Veelzijdig webdesign in 2020

2020 belooft een mooi jaar te worden wat webdesign betreft. In plaats van de grenzen opzoeken worden websites persoonlijker, sprekender én overzichtelijker. Met veel witruimte, handgetekende illustraties en rijke contrasten weet je zeker dat jouw WordPress website indruk zal maken.

WordPress websites van Dlogic

Toe aan een nieuwe website die volledig in lijn ligt met de trends van nu? Benieuwd wat je het beste kunt veranderen aan jouw huidige website? Laat je vrijblijvend adviseren door webdesign bureau Dlogic. Kom langs in ons kantoor in Breda of Groningen, stuur een email óf neem telefonisch contact op. Samen zorgen we dat je knallend het nieuwe jaar in kunt gaan!

Ook leuk om te lezen

eRocket & DLogic, samen sterk in het online universum.
Rankmath versus Yoast? Wij zochten het uit! | DLogic
Waar moet je op letten bij een meertalige WordPress website? | DLogic
Waarom een nieuwe website? De voor- en nadelen | DLogic
Wat voor foto’s kies jij voor jouw website? | Dlogic

Gerelateerde blogs

eRocket & DLogic, samen sterk in het online universum.

Rankmath versus Yoast? Wij zochten het uit! | DLogic

Waar moet je op letten bij een meertalige WordPress website? | DLogic

Biertje?

Neem contact op via onderstaand formulier