2 minuten leestijd

12 juni 2023

De overstap naar Google Analytics 4: Waarom en wat zijn de belangrijkste wijzigingen?

Google Analytics is een krachtige tool die website-eigenaren helpt inzicht te krijgen in gebruikersgedrag en website prestaties. Vanaf 1 juli 2023 stopt Google echter met de ondersteuning van Universal Analytics en verplicht iedereen om over te stappen naar Google Analytics 4. Waarom deze verandering? En wat zijn de belangrijkste wijzigingen? In dit blog bespreken we de redenen achter de overstap en geven we tips om een soepele overgang te realiseren.

De overstap naar Google Analytics 4 is ingegeven door de veranderende digitale wereld. Het gebruik van mobiele apparaten en apps is sterk toegenomen, terwijl privacyregels strenger zijn geworden. Universal Analytics is ontworpen in een tijdperk waarin websites de belangrijkste platforms waren, terwijl Google Analytics 4 is geoptimaliseerd voor het meten van gebruikersgedrag op meerdere platforms, inclusief mobiele apps.

Het belangrijkste verschil tussen Universal Analytics en Google Analytics 4 is de manier waarop gegevens worden gemeten en gerapporteerd. Universal Analytics maakt gebruik van cookies om gebruikers te volgen, terwijl Google Analytics 4 een meer gebeurtenis gericht model hanteert. Hierbij worden niet alleen paginaweergaven en sessies bijgehouden, maar ook specifieke acties en gebeurtenissen, zoals het bekijken van video’s, het voltooien van aankopen of het indienen van formulieren.

Privacy heeft een prominente rol gekregen in Google Analytics 4. De nieuwe versie maakt het gemakkelijker om de privacy van gebruikers te respecteren en te voldoen aan strengere privacyregels. Gegevens worden anoniem verzameld en gedeeld, terwijl geavanceerde technologieën zoals machine learning worden toegepast om gegevens te analyseren zonder de privacy van gebruikers in gevaar te brengen.

Om de overgang naar Google Analytics 4 soepel te laten verlopen, zijn er een aantal stappen die je kunt nemen. Zorg ervoor dat je de nieuwste trackingcode hebt geïmplementeerd op je website of in je app. Deze code is specifiek ontworpen voor Google Analytics 4 en zorgt ervoor dat alle relevante gegevens correct worden verzameld. Update ook je rapportage- en analyse tools om compatibel te zijn met Google Analytics 4, zodat je bestaande dashboards en rapporten kunt herzien of nieuwe kunt maken die afgestemd zijn op de nieuwe versie. Informeer je medewerkers en teamleden over de veranderingen en bied eventueel training aan, zodat iedereen optimaal gebruik kan maken van de nieuwe functionaliteiten.

Kortom, de overstap naar Google Analytics 4 is noodzakelijk om te voldoen aan de veranderende digitale wereld en privacyregels. Met deze nieuwe versie kun je beter inzicht krijgen in het gedrag van gebruikers op diverse platforms, terwijl de privacy van gebruikers gerespecteerd wordt. Door tijdig de benodigde stappen te nemen, zoals het implementeren van de nieuwe tracking code en het updaten van rapportage- en analyse tools, kun je een soepele overgang realiseren en waardevolle inzichten

Wij kunnen je helpen!
Als webdevelopers staan we klaar om je te ondersteunen bij de overgang naar Google Analytics 4. We zorgen voor een vlotte implementatie van de nieuwe trackingcode, updaten je rapportage- en analyse tools en bieden training aan je team. Op deze manier kun je blijven profiteren van de krachtige mogelijkheden van Google Analytics 4 en waardevolle inzichten verkrijgen in het gedrag van je gebruikers. Neem gerust contact met ons op om te bespreken hoe wij je kunnen helpen bij deze overgang.

Ook leuk om te lezen

Boost het conversiepercentage van jouw website! | DLogic
eRocket & DLogic, samen sterk in het online universum.
Rankmath versus Yoast? Wij zochten het uit! | DLogic
Waar moet je op letten bij een meertalige WordPress website? | DLogic
Waarom een nieuwe website? De voor- en nadelen | DLogic

Gerelateerde blogs

Boost het conversiepercentage van jouw website! | DLogic

eRocket & DLogic, samen sterk in het online universum.

Rankmath versus Yoast? Wij zochten het uit! | DLogic

Biertje?

Neem contact op via onderstaand formulier