2 minuten leestijd

31 januari 2020

ANP deelt boetes

Kijk uit met beeld

Auteursrecht en beeldbescherming. Termen waar de meeste mensen heus weleens van hebben gehoord, maar die toch vooral een beetje een ‘ver van je bed-show’ vormden. Tot nu. Het ANP (Algemeen Nederlands Persbureau) speurt momenteel actief naar beeld dat zonder toestemming wordt gebruikt op externe websites. En de boetes daarvoor kunnen flink oplopen!

Kijk, klik, klaar?
Het lijkt zo makkelijk: je hebt voor je website foto’s nodig als achtergrond, vulling of om iets te verduidelijken, maar hebt geen tijd of geld om deze zelf te (laten) maken. Dus zoek je een passende afbeelding op het internet en plaatst deze op je site. De kans dat iemand daar moeilijk over gaat doen is klein. Toch?
Nou, nee dus. Het is voor beeldmakers en fotografen tegenwoordig relatief makkelijk om te achterhalen of hun foto’s en/of illustraties op plaatsen worden gebruikt waar geen toestemming voor is gegeven. Denk bijvoorbeeld aan de functie ‘zoeken op afbeelding’ die Google sinds een tijd heeft.

Beschermd beeld
Veel beeld is auteursrechtelijk beschermd. Dat betekent dat de foto of illustratie eigendom blijft van degene die deze heeft gemaakt of van de instantie in wiens opdracht het is gecreëerd. Tenzij anders vermeld, denk hierbij aan rechtenvrije beelden die gratis of tegen een kleine vergoeding worden aangeboden op online beeldbanken. Alles wat op internet staat beschouwen als publiek bezit is een van de meest gemaakte denkfouten.

Eigen verantwoordelijkheid
Bij DLogic werken we over het algemeen met het beeld dat we van de opdrachtgever krijgen aangeleverd, tenzij expliciet aan ons wordt gevraagd om (een deel van) de afbeeldingen te verzorgen. In dat geval gebruiken we netjes rechtenvrije stockfoto’s. De opdrachtgever is dus zelf verantwoordelijk voor de foto’s en andere afbeeldingen die op de website gebruikt worden. Wij raden bij DLogic dan ook altijd aan om te zorgen voor eigen foto’s en origineel beeld. Het is de beste manier om problemen te voorkomen en maakt je website bovendien helemaal uniek en persoonlijk.

Meer weten over het gebruik van beeld op je (nieuwe) website?
Of ben je op zoek naar een goede fotograaf of illustrator voor het beeld op je site? DLogic helpt je graag verder!

Ook leuk om te lezen

Boost het conversiepercentage van jouw website! | DLogic
eRocket & DLogic, samen sterk in het online universum.
Rankmath versus Yoast? Wij zochten het uit! | DLogic
Waar moet je op letten bij een meertalige WordPress website? | DLogic
Waarom een nieuwe website? De voor- en nadelen | DLogic

Gerelateerde blogs

Boost het conversiepercentage van jouw website! | DLogic

eRocket & DLogic, samen sterk in het online universum.

Rankmath versus Yoast? Wij zochten het uit! | DLogic

Biertje?

Neem contact op via onderstaand formulier