3 minuten leestijd

24 oktober 2023

5 trends voor de toekomst van WordPress | DLogic

WordPress viert dit jaar zijn 20-jarig bestaan. Maar heeft het nog wel een toekomst in webdesign land? Wij zochten het voor je uit aan de hand van 5 super interessante trends. Ontdek ze.

5 Trends voor de toekomst van WordPress

WordPress viert dit jaar zijn 20-jarig bestaan. In die tijd is het uitgegroeid tot het meest gebruikte content management systeem ter wereld. Maar wat brengt de toekomst voor WordPress? Tijdens de recente Yoastcon werden vijf belangrijke trends besproken die de toekomst van WordPress zullen vormgeven. Wij delen ze graag met je in dit artikel. 

1. Developer Satisfaction

De tevredenheid van ontwikkelaars is cruciaal voor de toekomst van WordPress. Ontwikkelaars bieden technische ondersteuning, helpen WordPress beter te beveiligen en brengen nieuwe ideeën en innovaties binnen het platform. Ze zijn de technische besluitvormers en hun tevredenheid is de sleutel tot het succes van WordPress. Daarom gaat het bedrijf de ontwikkelaars meer van dienst zijn. Dit doen ze door de implementatie van:

  • WP Rest API → Hiermee kunnen ontwikkelaars hun eigen frontend gebruiken indien wenselijk.
  • SQLite → Hiermee kunnen grote bestanden snel verkleind worden en aanpasbaar gemaakt worden aan de verschillende formaten schermen.
  • WordPress Playground → Een handige tool waarmee je WordPress direct toegankelijk maakt voor gebruikers.

2. No Code (for real)

Dit is een belangrijke trend in de WordPress-community. Het idee is om de barrières voor het publiceren van content te verlagen door het gebruik van code te verminderen. Dit betekent dat er meer nadruk ligt op gebruikerstesten, duidelijke en eenvoudige onboarding, het maken van keuzes in plaats van opties, en ondersteuning voor pagebuilders. Hoe minder code, hoe gebruiksvriendelijker het is. 

3. No Hosting

De trend van ‘no hosting’ houdt in dat alles wordt ‘SaaSified’, ofwel omgezet naar Software as a Service. Dit betekent dat gebruikers niet langer hun eigen hosting hoeven te regelen, maar in plaats daarvan gebruik maken van cloudgebaseerde oplossingen. Bij DLogic kun je ervoor kiezen om hosting bij het onderhouden van je website af te nemen. 

4. Open Source FTW

Open source is de toekomst van WordPress. Het biedt flexibiliteit, een sterke gemeenschap en de mogelijkheid om echte kennis te delen onder ontwikkelaars. Juist dé reden waarom mensen kiezen voor een WordPress website. De mogelijkheden zijn eindeloos!

5. The Business of WP

Het bedrijf WordPress gaat de komende periode ook een verandering doormaken. Tijdens de Yoastcon waren ze hier niet heel open voor, maar het heeft te maken met onder andere:

  • Verandering van levenslange abonnementen naar terugkerende inkomsten
  • Freemium/Premium
  • Herkenning van de schaalbaarheid van WordPress
  • Hoge groeidoelen realiseren via WordPress
  • Open source = business?
  • Hoe vertel je het verhaal van WP aan mensen die niet werken met WP?

Bonus: Artificial Intelligence

Artificial Intelligence (AI) wordt steeds belangrijker in de wereld van WordPress. AI kan worden gebruikt om automatisch websites te bouwen via prompts en om aangepaste CSS te maken. Een voorbeeld hiervan is Elementor, dat een AI-tekstgenerator en custom CSS-maker biedt.

Deze trends wijzen op een spannende toekomst voor WordPress, met meer flexibiliteit, gebruiksgemak en innovatie. Het is duidelijk dat WordPress zich blijft ontwikkelen en aanpassen aan de veranderende behoeften van zowel ontwikkelaars als eindgebruikers. Met de nadruk op ontwikkelaars tevredenheid, no-code oplossingen, SaaS-modellen, open source en AI, is WordPress goed gepositioneerd om zijn leidende positie in de wereld van content management systemen te behouden en uit te breiden.

Nieuwe mogelijkheden voor ons en jullie

Of je nu een ontwikkelaar, een bedrijfseigenaar of een eindgebruiker bent. Deze trends bieden nieuwe mogelijkheden en uitdagingen, en het zal interessant zijn om te zien hoe ze zich in de komende jaren zullen ontvouwen.

Overweeg jij om het platform te gaan gebruiken? En wil je wel meer informatie over WordPress voor jouw site ontvangen? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!

Ook leuk om te lezen

Dit is de meest onweerstaanbare call to action! | DLogic
Jouw website performance verbeteren? Ontdek deze technieken! | DLogic
De vernieuwde aanpak van Kim Cupping: Efficiënt en resultaatgericht
5 trends voor de toekomst van WordPress | DLogic
AI inzetten voor jouw website | Dlogic

Gerelateerde blogs

Dit is de meest onweerstaanbare call to action! | DLogic

Jouw website performance verbeteren? Ontdek deze technieken! | DLogic

De vernieuwde aanpak van Kim Cupping: Efficiënt en resultaatgericht

Biertje?

Neem contact op via onderstaand formulier